Risan - Apartmani i smještaj

Опис

Risan – grad kraljice Teute i rimskih mozaika

 

Jedan od najzanimljivijih turističkih gradova Boke je i Risan, osnovan u trećem vijeku prije nove ere. Obližnje selo Lipci ima crteže na stijeni, najstarije u Crnoj Gori, koji svjedoči da je naselje postojalo još u mlađem kamenom i ranom bronzanom dobu. Risan je po osnivanju ubrzo postao središte ilirske države čija plemena su doživjela veliki napredak predvođena čuvenom kraljicom Teutom koja je u tom mjestu potražila spas pred najezdom Rimljana. Grad je bio i kovačnica ilirskog novca čiji primjerci su nađeni u bogatim arheološkim ostacima.

Risnom su nakon Ilira ubrzo zavladali Rimljani, kasniije Nemanjići i kraljevina Bosna. Samo godinu dana držali su ga Španci, potom Turci i Mlečani, Austrougari i Francuzi, a bio je i pod Rusima.

Turisti u Risnu nezaobilazno treba da vide čuvene Rimske mozaike s kraja trećeg i početka drugog vijeka prije nove ere, u čijem središtu je Bog Hipnosa, jedinstven prikaz tog božanstva na istočnom dijelu Jadrana. U centru Risna je i poznata palata porodice Ivelić izgrađena u XVIII vijeku.

Risan i risanski zaliv - Crna Gora
Fotografije
  • Risan i risanski zaliv - Crna Gora
    Risan i risanski zaliv - Crna Gora
Mapa

42.513067328899, 18.696638010442

Najbolja ponuda apartmana, soba i smještaja Risan

Risan - Preporučeni apartmani, sobe i smještaj

Pronadjeno : 1
Cijena od
48€
LOKACIJA

Apartmani Marija se nalaze na samoj obali mora, na samo 10 metara od plaže i 200 metara od grada Risna.

Go To