Njeguši - Apartmani i smještaj

Опис

Njeguši – rodno mjesto crnogorskih vladara

 

Njeguši su malo ali čuveno selo u  cetinjskoj opštini, zavičaj crnogorskih vladara iz dinastije Petrović koja je Crnom Gorom vladala dva vijeka. Čini ga prostrano i plodno Polje, dok su obodom podignute kamene kuće u kraškom prostoru. Kompleks kuća Petrovića je očuvan i u njemu su rodne kuće velikog crnogorskog pjesnika, filozofa i vladara vladike Petra Drugog Petrovića Njegoša, zatim kuća oca kralja Nikole i drugih vladara. Sve  one su jednostavne pravougaone kamene građevine bez ukrasa. Zanimljivo je da ovo mjesto ima čak 15 crkava koje su bile vlasništvo tamošnjih plemena.

Njeguši su od ranije poznati i po plodnoj zemlji na kojoj su se mještani bavili zemljoradnjom i stočarstvom. Posljednjih decenija podignuto je nekoliko sušra i pogona za čuvanje i preradu mesa. To mjesto je čuveno po „njeguškoj pršuti“, sušenom i u ulju čuvanom „njeguškom siru“, sušenom ovčjem mesu – kastradini i drugim specijalitetima i proizvodima organske poljoprivrede.

U Njegušima je otvoreno i turističko etno selo kao i veći broj apartmana, te restorana i ugostiteljskih objekata u kojima posjetioci mogu da dobiju jela iz nacionalne kuhinje, kvalitetna vina, rakiju i med. Njeguši se nalaze na trasi starog puta koji je povezivao Cetinje i Kotor i na kome postoji 25 oštrih serpentina sa kojih se pruža fantastičan pogled na prelijepi Bokokotorski zaliv i grad Kotor koji je pod UNESKO –ovom zaštitom.

Njeguši - Crna Gora
Fotografije
  • Njeguši - Crna Gora
    Njeguši - Crna Gora
Mapa

42.4337817, 18.8102186

Najbolja ponuda apartmana, soba i smještaja Njeguši

Njeguši - Preporučeni apartmani, sobe i smještaj

Pronadjeno : 1
Cijena od
50€
LOKACIJA

Apartman na Njegušima sa pogledom na Boku Kotorsku.
Apartman sadrži dnevni boravak, kuhinju, jednu sobu i kupatilo.

Go To