Bar - Apartmani i smještaj

Опис

Bar i Stari Bar

 

Bar izrasta u moderan grad, prostranih ulica, sa dosta zelenih površina i mediteranskog rastinja koji se dinamično razvija. Krajem prošlog vijeka to je bio grad sa razvijenim pomorskim, lučkim i željezničkim saobraćajem, trgovinom, prehrambenom i drugom industrijom i turizmom.  Početak ovoga vijeka je u znaku ekspanzije turizma i objekata koji su u njegovoj funkciji. Tome pogoduju prirodni i klimatski uslovi – lijepe morske plaže u Sutomoru, Čanju i Dobroj vodi kao i   prosječno 270 sunčanih dana u toku godine.
Turističku razglednicu Bara danas čine mnogi interesantni objekti, hoteli, restorani i kafići, te trgovinske radnje i sportski objekti. To je grad mladih koji ima preko dvije hiljade studenata na nekoliko privatnih fakulteta, i skoro toliko srednoškolaca. Preko pedeset sportskih klubova i udruženja ima na raspolaganju  sportsko-rekreativni centar, sa dva stadiona, tartan stazom  i velikom sportskom Dvoranom „Topolica“ od 3.000 mjesta u kojoj su  posljednjih godina održavana evropska i druga međunarodna  prvenstva. Na pripremama su često i sportske ekipe iz regiona. Tu je i Marina sa više od hiljadu vezova i „Marina Sveti Nikola“ koje daju snažan podsticaj razvoju nautičkog turizma na ovom prostoru.

Bar sa kontinentalnim dijelom povezuju moderne saobraćajnice i modernizovana željeznica, a na udaljenosti od pedesetak kilometara su aerodromi u Podgorici i Tivtu. Pomorskom linijom tri puta sedmično povezan je sa italijanskom lukom Bari, dok u ljetnjem periodu putnički brodovi svakodnevno polaze za Bari i dva puta sedmično za Ankonu.       

O kulturno-istorijskoj prošlosti Bara govori i više od 30 spomenika kulture. Najpoznatiji i svakako najznačajniji je Stari Bar sa svojim utvrđenjima. Nakon što su ga Crnogorci oslobodili od Turaka, 1878. godine, taj grad je napušten, a njegove građevine su počele da blijede i polako nestaju pod silinom vremena, zemljotresa i ljudske nebrige. Uporedo sa  njegovim nestajanjem razvijao se Novi Bar na morskoj obali, udaljen pet kilometara. Ali, Stari Bar je ostao primjer na koji način ljudi različitih vjera i nacionalnosti razvijaju i unapređuju suživot, toleranciju i mir.

Bar je domaćin tradicionalnoj kulturno-turističkoj manifestaciji Barski ljetopis koji tokom glavne turističke sezone realizuje više od pedeset muzičkih, književnih, pozorišnih,  likovnih i drugih interesantnih programa. Popularna zabavna serija „Ljeto sa zvijezdama“ odvija se na gradskom šetalištu. Krajem oktobra održava se međunarodni Televiziski festival koji je smotra najboljih igrani i dokumentarnih tv –ostvarenja iz raznih krajeva svijeta. Tu su i tradicionalni jesenji Susreti dječjih stvaralaca „Stara maslina“,  Maslinijada, Dani Mrkojevića, Dani vina i ukljeve u Virpazaru, plivački maraton Sutomore – Bar, „Port Cup“ za odbojkašice, međunarodni atletski i Aero miting i druge manifestacije.

Stari i Novi Bar
Fotografije
  • Stari i Novi Bar
    Stari i Novi Bar
Mapa

42.09835923661, 19.094983767718

Najbolja ponuda apartmana, soba i smještaja Bar

Bar - Preporučeni apartmani, sobe i smještaj

Pronadjeno : 1
Cijena od
35€
LOKACIJA

Stan se nalazi u centru Bara. Iz gradskog trga je samo tri minuta hoda.

Go To