Baošići - Apartmani i smještaj

Опис

Baošići – Praznik mimoze

 

Baošići su nekad bili malo ribarsko mjesto u Bokokotorskom zalivu na deset kilometara istočno od Herceg Novog. Bilo je poznato po svojim ribarima, pomorcima i zanatlijama. U neko vrijeme imalo je čak trideset brodova duge plovidbe i oko 50 kapetana.

Baošići su ime, najvjerovatnije, dobili po poznatoj crnogorskoj dinastiji Balšićima iz čije vladavine i sada postoje ostaci Balšića dvora i bunara. Danas su  Baošići lijepo turističko mjesto veoma ugodno za miran porodični odmor na nekoj od malih pjeskovitih plaža. Poznato je po najvećim zasadima mimoza u Crnoj Gori. Svake godine se prve subote u februaru održava završni ceremonijal Praznika mimoza na kome učestvuje veliki broj turista koje mještani radosno dočekuju i služe ribom i vinom uz pjesmu i igru mažoretki. Duž obale Baošića, pitomog ribarskog mjestašca, često se sreta kiparis, oleander, banana i mnoge vrste tropskih palmi.

Baošići imaju više znamenitosti. Crkva Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, sagrađena je u Baošićima prije više od 400 godina, a obnovljena početkom XIX vijeka. Tu je i prvi privatni muzej pomorskog kapetana Štumbergera sa modelima starih brodova i drugim pomorskim i etnografskim eksponatima. Pažnju privlači i spomen ploča francuskom pjesniku Pjeru Lotiju podignuta u znak njegove posjete ovom mjestu 1880. godine kada se tu našao kao pomorski oficir i zaljubio se u seljanku Paskvalu Ivanović o kojoj je napisao i jednu svoju priču.

Ispred obala Đenovića i Baošića u februaru 1918. Godine izbio je  ustanak Bokeljskih mornara nekadašnje austrijske moranrice. Danas se ova obala naziva „Obalom crvenih mornara.“

Baošići - Crna Gora
Fotografije
  • Baošići - Crna Gora
    Baošići - Crna Gora
Mapa

42.441728801861, 18.628820031881

Najbolja ponuda apartmana, soba i smještaja Baošići

Baošići - Preporučeni apartmani, sobe i smještaj

Pronadjeno : 2
Cijena od
NA UPIT
LOKACIJA

Sobe: 6/2 i 1/3

INTERNET GRATIS!
Mogućnost organizovanja izleta brodom.

Go To
Cijena od
NA UPIT
LOKACIJA

Na svega nekoliko metara od kuće nalaze se samoposluga, autobuska stanica, frizerski salon, restoran. 

Go To