Poslednji dodati oglas: Apartmani 4 Mornara, Kamenari
Jezik: Montenegro English
Moj izbor | 0

Prčanj

Prčanj je malo naselje na istočnoj strani Vrmca, naspram Dobrote. Svoj današnji izgled dobilo je tokom XVI, XVII i XVIII vijeka.

Dobrodošli u Prčanj

U dokumentima kotorskog arhiva Prčanj (Perzagno ita.) spominje se počevši od XIII vijeka i zavičaj je čuvenih bokeških ratnika i vještih pomoraca koji su još u XVII vijeku održavali prvi poštanski promet između Venecije i Carigrada.

Danas je Prčanj poznato turističko mjesto i riznica kulturno-istorijskih spomenika koji zadivljuju posjetioce. Među njima je posebno dominantna župna crkva, posvećena Rođenju Bogorodice, na padini Vrmca, inače i najveća u Boki kotorskoj. Izgrađena je u razdoblju od 1789. do 1913. godine po projektu venecijanskog arhitekta Bernadina Makarucija.

Uz crkvu se nalaze i biste Njegoša, Andrije Zmajevića, Josipa Juraja Strossmayera, Andrije Kačića Miošića, Frana Ućelinija, te Joza Đurovića kapetana i vođe narodnog preporoda u Boki, kao i čuvenog Iva Vizina, pomorskog kapetana, porijeklom sa Prčanja, koji je prvi od južnih slovena svojim brodom „Splendido“ oplovio svijet.

Posebnu atrakciju predstavlja palata "Tre Sorrelle" , jedinstvena građevina iz XV vijeka. Bila je vlasništvo kotorske plemićke porodice Buća. Za "Tre Sorrelle" je vezana legenda o nesrećnoj ljubavi tri sestre zaljubljene u istog mornara.

Mjesta u opštini, Kotor

Kotor,   Dobrota,   Orahovac,   Perast,   Risan,   Morinj,   Kostanjica,   Škaljari,   Muo,   Prčanj,   Stoliv,   Bigova,   Strp,  
Šta raditi, Kotor

Šta posjetiti
Pouzdan poslovni hosting
Smestaj u Srbiji. Privatni i hotelski smestaj Srbija, smestaj na selu i u kampovima Srbije, direktno od vlasnika
Apartmani Laban
Digital Monks Montenegro

Smještaj

Turizam

Servisi

Oglašavanje

Adresar

O nama

           
 
   
       
       
         
©2007-2019 Sva prava zadržana.