Poslednji dodati oglas: Apartmani 4 Mornara, Kamenari
Jezik: Montenegro English
Moj izbor | 0

Risan

Smješten u unutrašnjem dijelu Bokokotorskog zaliva, sa zadnje strane zaštićen strmim padinama planine Orjen, Risan je oduvijek imao jako dobar strateški položaj i iz tog razloga je i najstarije naselje u Boki.

Dobrodošli u Risan

Risan (Rhizon gr.) se prvi put pominje u IV vijeku p.n.e. Risan je bio glavno utvrđenje Ilirske kraljice Teute gdje se ona sklonila tokom Ilirskih ratova i kada je on postao glavni grad Ilirskog kraljevstva.

U Risnu se nalaze mozaici iz rimskog perioda nastali krajem II i početkom III vijeka n.e. U sredini mozaika nalazi se predstava boga Hipnosa, jedina figura tog božanstva pronađena na istočnoj obali Jadrana.

Risan je jedan od najvećih arheoloških lokaliteta kod nas, naročito njegov dio preko puta hotela Teuta, nazvan Carine.

U Risnu se nalazi crkva Sv. Petra i Pavla , iz XVIII vijeka. U blizini Risna nalazi se i Manastir Banja, sagrađen početkom XVIII vijeka, sa bogatom zbirkom ikona, Risanske ikonografske škole Dimitrijević – Rafailović.

Nedaleko od Risna nalazi se mjesto Lipci koje je poznato po praistorijskim crtežima naslikanim na stijeni koji potiču iz gvozdenog doba, oko 800. godine p.n.e.

Mjesta u opštini, Kotor

Kotor,   Dobrota,   Orahovac,   Perast,   Risan,   Morinj,   Kostanjica,   Škaljari,   Muo,   Prčanj,   Stoliv,   Bigova,   Strp,  
Šta raditi, Kotor

Šta posjetiti
Pouzdan poslovni hosting
Smestaj u Srbiji. Privatni i hotelski smestaj Srbija, smestaj na selu i u kampovima Srbije, direktno od vlasnika
Apartmani Laban
Digital Monks Montenegro

Smještaj

Turizam

Servisi

Oglašavanje

Adresar

O nama

           
 
   
       
       
         
©2007-2019 Sva prava zadržana.