Poslednji dodati oglas: Apartmani 4 Mornara, Kamenari
Jezik: Montenegro English
Moj izbor | 0
Najnovije Vijesti

Kanjon Nevidio: Hladan, bez sunca, neodoljiv i opasan

Ljetnja turistička sezona 2012, 24.06.2012

Sve što bi se moglo napisati o bajkovitoj ljepoti kanjona Nevidio malo je u poređenju sa doživljajem koji sve to pruža onima koji se upuste u avanturu.

Najskriveniji dio crnogorske ljepote je kanjon Nevidio ili Neviđbog kako ga nazivaju mještani.Nevidio je kanjon Komarnice koji svoje čari otrkiva samo onima koji su spremni nekoliko sati provesti u vodi temperature oko sedam stepeni Celzijusa, prelaziti preko klizavog kamenja, skakati sa stijena visokih nekoliko metara u virove ili se spuštati niz njih uz užad.

Sve što bi se moglo napisati o bajkovitoj ljepoti kanjona Nevidio, njegovoj tajnovitosti, o bistroj Komarnici, njenim brzacima, vodopadima, malo je u poređenju sa doživljajem koji sve to pruža onima koji se upuste u avanturu. Kanjon Nevidio je dio Male Komarnice koja izvire u podnožju južnog dijela Durmitora, u Dobrom Dolu. Ponirući prolazi između Boljskih greda 2091mnv i Lojanika 2091mnv da bi se ponovo pojavila u pitomoj rečnoj dolini kao stalna rijeka.

Na samom kraju doline počinje kanjon Nevidio. Praveći ga, Komarnica je u stijeni izdubila tri i po kilometra dugačak usjek, koji je dubok i do trista pedest metara. Na pojedinim mjestima širina kanjona je manja od pola metra.

Dugo vremena njegov nepristupačni teren potpuno ga je skrivao od ljudi i izazivao je pažnju i znatiželju.

Prvo osvajanje Neviđboga trajalo je dva dana, 31. jula i 1. avgusta 1965. bez ronilačkih odijela, kaciga i ostale opreme javorčani Miloš Bojanović, Ratko-Gaga Lučić, Pajo Vučurović, Boško Vulanović, Stevan Vujičić, Miodrag Kovačević, Božidar-Frinjo Kontić i Nikola–Šunja Mrvaljević i novinari i snimatelji Vlado Mićunović, Milan Pešić i Milun Tadić usudili su se da uđu u tajanstvenu utrobu kanjona.

Uspjeli su i predstavili svijetu njegovu dugo skrivenu, divlju i zapanjujuću ljepotu.

Upkos tome što je posljednji osvojeni kanjon u Evropi, sada u Nevidio hrli većina željnih adrenalinskih avantura, a on čeka nepromijenjen. Hladan, bez sunca, neodoljiv i opasan...

Moguće ga je proći jedino u julu i avgustu, u ostalim mjesecima ne preporučuje se čak ni najiskusnijima.

Da biste doživjeli nestvarnu ljepotu posljednjeg osvojenog kanjona u Evropi, na sebi morate imati kanjoning opremu - neopren čarape i odijelo ojačano suproteksom od 4,5 milimetara, kacigu, planinarsku obuću.

U kanjonu vas dočekuje kaskada vodopada i uskih prolaza među kamenim zidovima.

Na početku oko 60 metara dubok, na kraju dublji od 350. Ponegdje je jedino moguće proći ispod, ili čak kroz, stijene. Ljepotu mu, rekoh već, nije moguće opisati, a prepreke se savladavaju veranjem, plivanjem, ronjenjem i provlačenjem i skokovima.

Kad se uđe u kanjon, nema nazad. Ne može se.

Autor ovih redova nekoliko puta bio je u milosti Komarnice koja mu je dozvolila da doživi svaku kap vode, svaki vir, preživi svaku “zamku” kanjona i prođe kroz “kapiju kamikaza”... Svaki put od ljepote zastaje dah i uvijek se pojavi neki novi “najljepši dio” kanjona, koji prije niste primijetili, jer ste bili očarani nečim drugim i uvijek, kad se napravi posljednji skok pred izlaz, bilo mu je žao što se avantura bliži kraju.

Preuzeto sa www.vijesti.me
Ostale vijesti
TOP 10 Montenegro, 15.April.2013
Bijeg na snijeg, 03.03.2012
Pouzdan poslovni hosting
Smestaj u Srbiji. Privatni i hotelski smestaj Srbija, smestaj na selu i u kampovima Srbije, direktno od vlasnika
Apartmani Laban
Digital Monks Montenegro

Smještaj

Turizam

Servisi

Oglašavanje

Adresar

O nama

           
 
   
       
       
         
©2007-2012 Sva prava zadržana.