Poslednji dodati oglas: Apartmani 4 Mornara, Kamenari
Jezik: Montenegro English
Moj izbor | 0
Nacionalni parkovi

Kao visokoatraktivni turistički motivi,nacionalni parkovi Crne Gore čine najvrijednije o najreprezentativnije djelove zaštićene prirode,sa višeznačnim prirodnim,etnografskim i kulturno-istoriskim vrijednostima.U ljepoti nacionalnih parkova nečete samo uživati,već imate mogućnost za tzv. aktivni odmor,odnosno upražnjavanje raznih aktivnosti,počev od rekreativnih pa do ekstremno-sportskih.Postoji pet nacionalnih parkova u Crnoj Gori:Biogradska gora,Prokletije,Lovćen,Durmitor i Skadarsko jezero.
NP Biogradska gora je osnovan 1952. g. Smiješten u prostoru sjevero-istočne Crne Gore, u središnjem dijelu planine Bjelasice, zahvata površinu od 5.650 hektara.

Njegova zaštita datira od 1878. g. kada je ova teritorija postala Knjažev zabran,poklon ovdašnjem gospodaru Crne Gore knjazu Nikoli.Najznačajnija prirodna vrijednost ovog nacionalnog parka je prašuma Biogradska gora, koja zauzima površinu od 1600 hektara i jedna je od poslijednjih triju u Evropi. Ima karakter strogo zastićenog rezervara.
U srcu prašume smijestilo se prekrasno Biogradsko jezero, najveće i najpoznatije u nizu ledničkih jezera na području nacionalnog parka. U bistroj jezerskoj vodi ogleda se sva ljepota drevne šume dajući joj modro-zelenu boju i čineći pejzaž takvim da ostavlja utisak duboke impresije.
U mjestu Lazovi,izgrađena je osmatračnica,prva takve vrste u regionu.

NP Lovcen se nalazi u jugoistočnom dijelu Evrope, u Crnoj Gori. Nacionalni park obuhvata centralni i najviši dio lovćenskog masiva, površine 6.220 hektara. Proglašen je Nacionalnim parkom 1952. godine.Nalazeći se na granici dvije sasvim različite prirodne cjeline, mora i kontinenta, Lovćen trpi uticaje oba klimatska tipa.Najmonumentalniji spomenik nacionalnog parka Lovćen je Njegošev mauzolej, podignut na Jezerskom vrhu, mjestu koje je ovaj istaknuti pjesnik i mislilac još za života izabrao za vječni počinak. NP Lovcen je 2009 god. otvorio avanturistički park "Igra po drveću",na Ivanovim koritima.To je nov turistički proizvod ,jedinstven na ovom dijelu Balkana.

NP Durmitor je proglašen za nacionalni park 1952. godine. Smješten na sjeverozapadu Crne Gore, park obuhvata osnovni masiv Durmitora sa kanjonima Tare, Drage i Sušice i gornji dio kanjonske doline Komarnice, zauzimajući površinu od 39.000 ha.Sjedište parka je grad Žabljak - najveći zimski centar u Crnoj Gori, sa značajnim smještajnim kapacitetima u hotelima i domaćoj radinosti, infrastrukturom za zimske sportove i uslužnim djelatnostima u oblasti turizma i planinarstva.Ljepoti durmitorskog masiva posebnu draž daje 18 ledničkih jezera, nazvanih gorske oči, na visinama iznad 1500 m. Najveće i najatraktivnije je Crno jezero.Takođe, impresionira rijeka Tara, kako ljepotom i pokretom svojih voda, tako i dubinom i pejzažem kanjona, čineći ga jednim od najljepših u svijetu.

NP Skadarsko jezero se nalazi na granici između Crne Gore i Albanije. Crnoj Gori pripadaju dvije trećine jezera dok je jedna trećina na teritoriji Republike Albanije. Crnogorski dio jezera sa priobaljem, površine 40.000 ha, proglašen je nacionalnim parkom 1983. godine.Samo jezero je kriptodepresija, što znači da se neki djelovi njegovog dna nalaze ispod nivoa mora. Zahvaljujući prvenstveno očuvanju ekosistema i uslijed nepristupačnosti nekih djelova jezera, naročito uz njegovu sjevernu močvarnu obalu, Skadarsko jezero je ptičji raj čak za 264 vrste ptica, od kojih su mnoge u najvećem djelu svojeg areala, prorijeđene i ugrožene. U Evropi rijedak kudravi pelikan (Pelecanus crispus) postao je zaštitni znak jezera i nacionalnog parka.
NP Skadarsko jezero je na Vranjini otvorio spoljni - EXPO centar.Sastoji se iz galerijskog dijela i čini ga postavka info-tabli,vitrina i panoa.
Pouzdan poslovni hosting
Smestaj u Srbiji. Privatni i hotelski smestaj Srbija, smestaj na selu i u kampovima Srbije, direktno od vlasnika
Apartmani Laban
Digital Monks Montenegro

Smještaj

Turizam

Servisi

Oglašavanje

Adresar

O nama

           
 
   
       
       
         
©2007-2012 Sva prava zadržana.