Poslednji dodati oglas: Apartmani 4 Mornara, Kamenari
Jezik: Montenegro English
Moj izbor | 0

Opština: Cetinje

Geografski položaj opštine Cetinje je veoma povoljan. Administrativni centar je grad Cetinje koji se nalazi na nadmorskoj visini od 670 m.

Udaljeno je 12 km vazdušne linije od Jadranskog mora, a 15 km vazdušne linije od Skadarskog jezera. Sa najbližim gradovima, Podgoricom sa svoje istočne i Budve sa svoje južne strane, povezano je relativno dobrim magistralnim putevima. Sva prigradska i seoska naselja ove opštine su povezana regionalnim asfaltnim putevima. Opština obuhvata dva Nacionalna parka: Lovćen i Skadarsko jezero.

Osnovne informacije:

Administrativni centar: Cetinje
Poštanski broj: 81250
Pozivni broj: +382 (0)41
Registarska oznaka: CT
Stanovništvo: 18 000
Površina: 910 km²
Zvanična internet prezentacija:
www.cetinje.me

Mjesta u opštini, Cetinje

Šta raditi, Cetinje

Šta posjetiti
Posjetite opštinu Cetinje

Cetinje se ne naziva slučajno grad muzej jer u njemu postoje brojne kulturno-istorijske znamenitosti kao što su: Cetinjski manastir, Mauzolej vladike Danila na Orlovom kršu, Istorijski i Umjetnički muzej u zgradi Vladinog doma, Državni muzej u dvorcu kralja Nikole, Biljarda, Etnografski muzej, Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ i brojna poslanstva gotovo svih velikih sila sa početka 20-tog vijeka.

Planina Lovćen je zbog svojih specifičnih prirodnih i antropogenih odlika proglašena nacionalnim parkom 1952. godine. Prostor od blizu 6.400 ha predstavlja jedinstvenu cjelinu u biogeografskom, lovnom i turističkom pogledu. Odlikuju ga izuzetne geomorfološke pojave, oblici i procesi, ambijentalne i prostorne cjeline, jedinstveni vidikovci, brojni relikti flore i faune, autohtone šumske zajednice, geomorfološki fenomeni različitih vrsta (uvale, vrtače, pećine) i dr. Posjeduje izuzetno bogatu floru sa 1158 biljnih vrsta od kojih su četiri endemične i ovaj nacionalni park je izuzetno posjećen tokom čitave godine. Na Ivanovim koritima, dijelu nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od 1200 m, postoji nekoliko objekata namijenjenih za odmor i rekreaciju. Posebnu pažnju u nacionalnom parku „Lovćen“ privlače i stara sela, stočarski katuni, crkva sv. Preobraženja na Ivanovim koritima i posebno Njegošev mauzolej podignut 1974. godine, koji svojim dimenzijama i položajem predstavlja pravu atrakciju Lovćena.

Skadarsko jezero se nalazi 15 km udaljeno od Cetinja. Ono je najveće jezero na Balkanu, jedna od poslednjih slatkovodnih močvara, poslednje stanište pelikana i najveći ptičji rezervat u Evropi. Zato je i proglašeno nacionalnim parkom.

Na području opštine se nalazi i živopisna Rijeka Crnojevića, omiljeno mjesto zaljubljenika u prirodu, ljubitelja dobre fotografije i nesvakidašnjih pejzaža. Prelijepa rijeka Crnojevića, koja izvire iz Obodske pećine sa svojim živopisnim ali kratkim tokom sa vodopadima i takozvanim jažama, predstavlja mali raj za ljubitelje pješačenja. Nedaleko je i Dobrsko selo, okruženo malim vinogradima od čijih sorti se prave dobro vino i još bolja rakija.

Kada pričamo o opštini Cetinje, nemoguće je ne pomenuti Njeguše, najveće selo u opštini, rodno mjesto, dinastije Petrović-Njegoš koja je vladala Cetinjem i Crnom Gorom tokom XVIII, XIX i XX vijeka u kojem se nalazi i jedini muzej (Njegoševa rodna kuća) koji je van grada Cetinja a pripada njegovoj opštini. Selo Njeguši se odlikuje svojim poslasticama ( delikatesima ), kao što je prsšuta - dimljeni svinjski but, njeguški sir i veoma ukusna medovina.

U i oko Cetinja postoji nekoliko impozantnih pećina koje pružaju mogućnosti za razvoj speleološkog turizma a najljepše su Cetinjska pećina nadomak Cetinjskog manastira i Lipska pećina, ispod vidikovca Belvedera, s kojeg se pruža pogled na živopisnu dolinu Skadarskog jezera. Ukupna duzina istraženih hodnika Lipske pećine iznosi oko 1.200 metara, ima vise interesantnih dvorana i galerija i čitavo bogatstvo nakita. Podzemni vodotoci, jezera i izvori, povećavaju njene prirodne ljepote i čine je još privlačnijom i atraktivnijom.

Pouzdan poslovni hosting
Smestaj u Srbiji. Privatni i hotelski smestaj Srbija, smestaj na selu i u kampovima Srbije, direktno od vlasnika
Apartmani Laban
Digital Monks Montenegro

Smještaj

Turizam

Servisi

Oglašavanje

Adresar

O nama

           
 
   
       
       
         
©2007-2012 Sva prava zadržana.