Poslednji dodati oglas: Apartmani 4 Mornara, Kamenari
Jezik: Montenegro English
Moj izbor | 0

Opština: Budva

Budvanska rivijera se prostire u dužini od oko 25 km i zauzima središnji dio Crnogorskog primorja, površinom od 122 km². Zbog mnoštva uvala, pješčanih žala, rtova, ostrvca i živopisnih naselja uz samu obalu, nazvana je "Rivijerom pješčanih plaža". Sva je okrenuta morskoj pučini, bogata mediteranskim rastinjem. Zaleđem Budvanske rivijere prostiru se planinski masivi Lovćena, koji je čuvaju od hladnih sjevernih vjetrova i uslovljavaju blagu mediteransku klimu, koja ostavlja prijatan utisak na svakog posjetioca koji je došao da uživa u ljepotama ovog podneblja.

Administrativni centar je grad Budva.

Osnovne informacije:

Administrativni centar: Budva
Poštanski broj: 86000
Pozivni broj: +382 (0)33
Registarska oznaka: BD
Stanovništvo: 16 000
Površina: 122 km²
Zvanična internet prezentacija:
www.opstinabudva.com
Turistička organizacija Budva:
www.budva.travel

Mjesta u opštini, Budva

Bečići,   Jaz,   Budva,   Prijevor,   Miločer,   Sveti Stefan,   Blizikuće,   Reževići,   Petrovac,   Buljarica,   Rafailovići,  
Šta raditi, Budva

Šta posjetiti
Posjetite opštinu Budva

Ono što sigurno čini Budvansku rivijeru prepoznatljivom u odnosu na ostale turističke destinacije su prelijepe pješčane i šljunkovite plaže, koje se nanizane jedna na drugu pružaju na 38 kilometara. Bezbroj malih uvala, zatona, sa po kojim ostrvcem i velikim ostrvom Sveti Nikola, koji kao zaštitnik stoji ispred Staroga grada, čini ovaj dio crnogorskog primorja pravim prirodnim raritetom.

Stari grad čini jedinstvenu arhitektonsku i urbanističku cjelinu koja kao naselje postoji još od antičkih vremena. Istorijski izvori, pisani spomenici i bogatstvo arheološkog materijala ukazuju na to da Budva predstavlja jedan od najstarijih urbanih centara na Jadranu, star preko 2.500 godina. Stari grad Budva podignut je na ostrvcu koje je pješčanom prevlakom bilo spojeno sa kopnom i vremenom preraslo u poluostrvo. Ovakva poluostrva su prava rijetkost i nazivaju se tombolo. Među najpoznatijim tombolima je Sveti Stefan, dok se za Budvu i zaboravilo da je to bila.

Sveti Stefan, nekada ribarsko naselje, sada svjetski poznat i priznat grad – hotel, odnedavno u vlasništvu singapurske kompanije “Aman Resorts”, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ovo unikatno ostrvo ima 118 vila koje su zadržale srednjovjekovnu arhitekturu, međusobno su povezane uskim kamenom popločanim ulicama, a mediteransko rastinje mu daje posebnu draž. Naselje koje je nastalo prije više od šest vjekova, predstavlja utvrđenje Paštrovića, naroda koji naseljava ovo područje. Dugo je služilo za odbranu od brojnih osvajača, što potvrđuju puškarnice i topovi na njegovim bedemima.

Duž Budvanske rivijere nalazi se osam manastira: Podlastva (XIV vijek), nalazi se na 3.5 km od Budve, iza prevoja Topliš u pravcu Kotora. Manastir Podostrog (XVII vijek), nalazi se u naselju Podmaine na blagom uzvišenju iznad budvanskog polja, na dva kilometara sjeverno od Staroga grada. Manastir Podmaine (XVIII vijek) smješten je na sjeveroistočnom dijelu budvanskog polja koji vodi u Podostrog. Nadomak Budve, prema sjeveru, na južnim obroncima lovćenskog vijenca nalazi se manastir Stanjevići (XVIII vijek). Kod sela Kuljača nadomk Budve nalazi se manastir Vojnići (XV vijek), dok je na oko 470 metara nadmorske visine u središnjem djelu zaleđa Paštrovića smješten manastir Duljevo (XIV vijek). Najčuveniji vjerski i politički centar svih paštrovskih plemena, a ujedno i najpoznatiji manastir u Budvanskoj rivijeri svakako je Praskvica (XV vijek), koji se nalazi nedaleko od Svetog Stefana. Na putu ka Petrovcu u podnožju planine Voštanice nalaze se Reževići (XIII vijek), dok se na putu ka Baru nalazi manastir Gradište ( XIV vijek).

Pouzdan poslovni hosting
Smestaj u Srbiji. Privatni i hotelski smestaj Srbija, smestaj na selu i u kampovima Srbije, direktno od vlasnika
Apartmani Laban
Digital Monks Montenegro

Smještaj

Turizam

Servisi

Oglašavanje

Adresar

O nama

           
 
   
       
       
         
©2007-2012 Sva prava zadržana.