Poslednji dodati oglas: Apartmani 4 Mornara, Kamenari
Jezik: Montenegro English
Moj izbor | 0

Opština: Bijelo Polje

Bjelopoljska opstina pripada brdsko - planinskom dijelu sjeverne Crne Gore okruzena visokim planinama. Sva njena teritorija nalazi se na nadmorskoj visini vecoj od 500 metara. Ispresijecana je brojnim rijecnim dolinama rijeka Ljesnice, Goduske rijeke, Ivanjske rijeke, bjelopoljske Bistrice sa lijeve i Brzave, Ljubovidje i Ljesnice sa desne strane Lima, koje mu daju posebnu reljefnu fizionomiju.

Administrativni centar je grad Bijelo Polje.

Osnovne informacije:

Administrativni centar: Bijelo Polje
Poštanski broj: 84000
Pozivni broj: +382 (0)50
Registarska oznaka: BP
Stanovništvo: 51 000
Površina: 924 km²

Zvanična internet prezentacija:
www.bijelopolje.co.me

Mjesta u opštini, Bijelo Polje

Bijelo Polje,   Nedakusi,   Resnik,  
Šta raditi, Bijelo Polje

Šta posjetiti
Posjetite opštinu Bijelo Polje

Na području bjelopoljske opštine se nalaze brojni predjeli izvanredne ljepote koje čine bogatstvo šuma livada i pašnjaka, mineralnih, hladnih izvora i vrela, bistrih potoka i rijeka, pećina i brojnih jama.

Od podzemnih kraških oblika reljefa najinteresantnije su pećine. Najpoznatija i za nauku najinteresantnija je Podvrška u narodu poznata i kao Đalovića pećina. Prepuna je podzemnih jezera, bigrenih kada, kaskada, izuzetnog pećinskog nakita. Svakako vrijedna pomena je i najveća, najljepša i najprivlačnija Novakovića pećina kod Tomaševa na 26 kilometru od Bijelog Polja. Bogata je pećinskim nakitima stalagmitima i stalaktitima izvanredne ljepote. U narodu postoji predanje da se u njoj nalazi sakriveno blago.

Između Lima i Tare nalazi se masiv Bjelasice - jedne od najljepših planina ne samo Crne Gore već i Evrope. Ono što najviše krasi Bjelasicu, svakako su njene "Gorske oči", kako narod naziva planinska jezera. Ima ih 6: jedno na njenim zapadnim padinama (Biogradsko) i 5 na sjevernim stranama (Ursulovačko, Sisko, Pešica, Ursulovačko malo, Sisko malo). Najpoznatije je Biogradsko jezero, koje sa starom prašumom Biogradska gora čini istoimeni nacionalni park - najstariji u Evropi.

Na teritoriji opštine Bijelo Polje nalaze se i dvije prelijepe rijeke Lim i Bistrica. Pored splavarenja ili vožnje kajakom, ribolov je jedan od najpopularnijih oblika turističke rekreacije u prirodi, jer ne traži skupe sportske rekvizite i dostupan je širokim masama ljudi. Lim je rijeka koja se ističe bogatstvom ribljeg svijeta. Najvažnije vrste riba su: skobalj, lipljan, mladica, pastrmka, mrena, štuka i dr. Po ocjeni sportskih ribolovaca najinteresantniji je lov plemenite ribe, mladice, pastrmke i lipljana.

Pored rijeka, Plavskog jezera Potpeć ovaj region karakterišu brojni izvori i vrela: Vruja (Gusinjski izvori), Savino oko, Vrela od Paljeva, Izvor Brajovića, Dragova voda, Rajova česma , Slatka voda, Lukina voda, Šakova korita, Ledeni izvor , Hladna voda.

Pouzdan poslovni hosting
Smestaj u Srbiji. Privatni i hotelski smestaj Srbija, smestaj na selu i u kampovima Srbije, direktno od vlasnika
Apartmani Laban
Digital Monks Montenegro

Smještaj

Turizam

Servisi

Oglašavanje

Adresar

O nama

           
 
   
       
       
         
©2007-2012 Sva prava zadržana.