Poslednji dodati oglas: Apartmani 4 Mornara, Kamenari
Jezik: Montenegro English
Moj izbor | 0

Opština: Berane

Berane su opština u Gornjem Polimlju, na sjeveroistoku Crne Gore i pripada istorijskoj regiji Sandžak. Nalazi se između vrhova Bjelasice na zapadu, Cmiljevice na istoku, Tivranske klisure na sjeveru i Sutjeske i Previje na jugu.

Administrativni centar je grad Berane.

Osnovne informacije:

Administrativni centar: Berane
Poštanski broj: 84300
Pozivni broj: +382 (0)51
Registarska oznaka: BA
Stanovništvo: 40 000
Površina: 717 km²

Zvanična internet prezentacija:
www.berane.me

Mjesta u opštini, Berane

Berane,   Budimlja,  
Šta raditi, Berane

Šta posjetiti
Posjetite opštinu Berane

Današnje područje opštine Berane bilo je naseljeno još u neolitskom dobu. O tome svjedoče ostaci materijalne kulture otkriveni na lokalitetima: Berankrša, Kremenštice, Ržaničkih lugova i dr. Na lokalitetima Gradac, Torovine i Rudeš otkriveni su materijalni ostaci iz doba Ilira, a u ruševinama manastira Šudikova nadjen je i zapis keltskog porijekla koji se čuva u Polimskom muzeju. Brojni su materijalni tragovi rimske vladavine.

U beranskoj opštini postoji veliki broj kulturno - istorijskih spomenika, koji datiraju još iz perioda srednjeg vijeka, pa sve do zadnjeg perioda, odnosno spomenika podignutih palim borcima. Najznačajniji i najstariji spomenik kluture koji je očuvan, jeste Manastir Đurđevi stupovi, koji je 1212. godine podigao župan Prvoslav.

Veličanstvenosti ovih pejzaža, pored velikog broja vrhova koji prelaze 2.000 m, doprinosi i nekoliko ledničkih jezera, kao i prostrani šumski predio sa raznovrsnom florom i faunom. Kulturno-istorijsko nasledje čine: arheološki lokaliteti, sakralni spomenici, brojni autohtoni objekti narodne arhitekture u selima i katunima, kuće brvnare, vodenice.

Pouzdan poslovni hosting
Smestaj u Srbiji. Privatni i hotelski smestaj Srbija, smestaj na selu i u kampovima Srbije, direktno od vlasnika
Apartmani Laban
Digital Monks Montenegro

Smještaj

Turizam

Servisi

Oglašavanje

Adresar

O nama

           
 
   
       
       
         
©2007-2012 Sva prava zadržana.